Annonce

Annonce

Micki Cheng og 13-årige Gustav Svane Nielsen fra Randers høster kål i Axel Månssons kålmarker

Under produktionen af videoer til GoCooks sociale medier og det trykte undervisningsmateriale var ’GoCook-ambassadør og bagermester Micki Cheng t.v. og 13-årige Gustav Svane Nielsen fra Randers på besøg i Axel Månssons økologiske kålmarker ved Brande, som de kommende uger leverer mange af råvarerne til årets smagekasser. Foto: Coop

GoCook og landets skoleelever går amok i kål

Coop har købt 37 ton økologiske kål og grøntsager, som i løbet af de tre kommende uger skal overbevise skoleelever over hele landet om, at en grønnere kost er vejen frem.

Broccoli og kål ligger sjældent øverst på børnenes hitliste over yndlingsmad, og begge dele har en tendens til at ligge tilbage som madspild på tallerkenen, når børnene forlader bordet. Men den uvane vil Coops madvent, GoCook, forsøge at ændre på via spændende opskrifter og et bjerg af kål.

Det årlige madevent bliver afviklet i løbet af de kommende tre uger, hvor ca. 150.000 skoleelever skal snitte, stege og smage sig gennem 37 ton økologiske kål og grøntsager, som indgår i GoCooks gratis smagekasser, der lander i 1400 skolekøkkener rundt om i hele landet hos de klasser, som på forhånd har tilmeldt sig.

Aktiviteten er målrettet madkundskab, hvor eleverne fra 4. til 8. klassetrin skal i sving med rivejern og grøntsagsknive for at forvandle de økologiske råvarer til lækre middagsretter. Med i smagekasserne følger desuden undervisningsmateriale, der skal gøre eleverne klogere på, hvor maden kommer fra, og hvorfor det ikke er lige meget, hvad de stopper i munden, når sulten melder sig.

GoCook 2021

  • GoCook er en årlig madevent, som bliver finansieret af Coop.
  • Formålet med GoCook er at give børn kompetencer og lyst til at tilberede og spise sund mad med grøntsager i sæson.
  • I forbindelse med GoCook kan alle tilmeldte klasser besøge en lokal Coop-butik og hente en gratis smagekasse med råvarer til 24 elever, undervisningsmaterialer og opskriftshæfter.
  • Klasserne skal selv betale for kød og mejeriprodukter.

Årets tema er kål

Hvis flere danskere skal følge statens nye kostråd, som både tager hensyn til sundhed og klima, er det ifølge Bente Svane Nielsen et vigtigt skridt på vejen, at vi allerede fra en tidlig alder grundlægger grønne madvaner, da erfaringerne viser, at de fleste mennesker er mere tilbøjelige til at spise de fødevarer, som de allerede kender i forvejen.

Kål er en af de danske grøntsager, som trænger til at komme frem i lyset i børnehøjde og få et kærligt spark bagi. Derfor har vi i år valgt at lave kål nye måder,” siger Bente Svane Nielsen, der er programchef for GoCook.

"Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt af et imageproblem. hos børnene. Her kender de unge kålen som en bitter og til tider smattet sag, der lugter. Og det er ærgerligt. For kål kan smage fantastisk, det er supersundt, og så er det en af de mest klimavenlige fødevarer, vi har," siger Bente Svane Nielsen.

Hun fortæller, at børnene skal arbejde eksperimenterende med råvarerne og blandt andet lære om kåls sæson, smag, brug i køkkenet og bæredygtighed. Og så skal de lave massevis af klimavenlige retter med kål med inspiration fra det græske og asiatiske køkken.

"Vi vil lære dem nye måder at lave kål på, og så håber vi, at de tager erfaringerne med hjem og fortæller dem videre til deres forældre."

Som altid insisterer Coop på, at flest muligt af råvarerne i GoCooks smagekasser skal være økologiske, og Bente Svane Nielsen vurderer, at økologiprocenten i år ligger på ca. 75.

Micki Cheng t.v. og GoCook-deltager Gustav Svane Nielsen fra Randers skal være med til at gøre 150.000 skoleelever lidt gladere for kål og grøntsager
Micki Cheng t.v. og GoCook-deltager Gustav Svane Nielsen fra Randers skal være med til at gøre 150.000 skoleelever lidt gladere for kål og grøntsager

”I den forbindelse vil vi gerne lære børnene, hvad det vil sige at producere økologisk. Vi vil give dem et indblik i, hvor maden kommer, og det store arbejde, som bliver lavet, før grøntsagerne lander på tallerkenen,” siger Bente Svane Nielsen.

59 ton økologiske råvarer

I år er det 15. gang at GoCook laver gratis smagekasser til landets skoler, og som altid er der en overvægt af økologiske råvarer på ingredienslisten, men især på grøntsagssiden har det været en udfordring at finde tilstrækkeligt med råvarer med så kort varsel.

”Vi ved først i slutningen af august, hvor mange skoleklasser der tilmelder sig årets event, og det er længe efter, at producenterne har sået deres grøntsager. Når vi bestiller så sent har det været nødvendigt at handle med flere avlere for at få nok varer,” siger Bente Svane Nielsen, som udover 37 ton grøntsager også har indkøbt 22 ton økologisk mel.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel